sk|cz|

Atomic nucleus

1. What properties does the atomic nucleus have?

Solution:
The atomic nucleus forms the central part of the atom. It accounts for almost all of its mass. The atomic nucleus contains protons and neutrons—nucleons.

Atomic constant:
mu,Ar=1,m=1.66051027 kg=931.5 MeVc2m_u, A_r = 1, m = 1.6605 \cdot 10^{-27} \, \text{kg} = 931.5 \, \text{MeV} \cdot c^{-2}

Proton: p,Ar=1.0072,m=1.6731027 kg=938.275 MeVc2p, A_r = 1.0072, m = 1.673 \cdot 10^{-27} \, \text{kg} = 938.275 \, \text{MeV} \cdot c^{-2}
Neutron: n,Ar=1.0086,m=1.6731027 kg=939.565 MeVc2n, A_r = 1.0086, m = 1.673 \cdot 10^{-27} \, \text{kg} = 939.565 \, \text{MeV} \cdot c^{-2}

ZAX^A_Z X, Z=Z = proton number (number of protons in the nucleus, electrons in the shell, the order of the element in the Mendeleev table)
N=N = neutron number (number of neutrons in the nucleus)
A=A = nucleon number A=N+ZA = N + Z (number of nucleons – protons and neutrons in the nucleus)

Isotopes are nuclides of the same element (same ZZ) that differ in neutron number NN (and thus also in number AA).

The mass of the nucleus mjm_j is always smaller than the mass of ZZ protons and NN neutrons.


Bj=B_j = mass defect of the nucleus:

mj<Zmp+Nmnm_j < Z \cdot m_p + N \cdot m_n mj+Bj=Zmp+Nmnm_j + B_j = Z \cdot m_p + N \cdot m_n Bj=(Zmp+Nmn)mjB_j = (Z \cdot m_p + N \cdot m_n) - m_j mj=Armum_j = A_r \cdot m_u

Binding energy of the nucleus:

Ej=Bjc2E_j = B_j c^2

Binding energy per nucleon:

εj=EjA\varepsilon_j = \frac{E_j}{A}

New unit of mass:

1 MeVc2=1.78251030 kg1 \, \text{MeV} \cdot c^{-2} = 1.7825 \cdot 10^{-30} \, \text{kg} 1 kg=0.5611030 MeVc21 \, \text{kg} = 0.561 \cdot 10^{30} \, \text{MeV} \cdot c^{-2}

 


2.Lead has four isotopes. Determine the number of protons and neutrons in the nucleus.

fyzika-atomove-jadro-2z.gif

Solution:

fyzika-atomove-jadro-2r.gif


3. Calculate:

  • a.) the rest mass of the nitrogen nucleus, given Ar(N) = 14,0067
  • b.) the relative mass of the chlorine nucleus, given m(Cl) = 5,885·10–26 kg, 1 MeV·c–2 = 1,7825·10–30 kg, mu = 1,6605·10–27 kg

Solution:

fyzika-atomove-jadro-3.gif 

  • The rest mass of the nitrogen nucleus is m = 13 050 MeV·c-2.
  • The relative mass of the chlorine nucleus is Ar = 35.44.

4.Determine the mass defect, the binding energy, and the energy per nucleon for a radium nucleus. Express the energy in MeV.

fyzika-atomove-jadro-4z.gif

Solution:

Analysis:

fyzika-atomove-jadro-4r.gif

The mass defect is Bj = 1708.9 MeV·c-2, the binding energy is Ej = 1708.9 MeV, the energy per nucleon is εj = 7.56 MeV.


5.Determine the percent composition of chlorine with a relative atomic mass of 35.5, which is a mixture of isotopes

fyzika-atomove-jadro-5z.gif

Solution:

Analysis:

fyzika-atomove-jadro-5r.gif

Chlorine contains 75% of the first isotope and 25% of the second isotope.


6.In the atomic bomb dropped by the Americans on Hiroshima, the charge contained 44.5 kg of uranium. What energy was released?

fyzika-atomove-jadro-6z.gif

Solution:

fyzika-atomove-jadro-6r.gif


7.How long would it take a power plant, whose two blocks have a power output of P = 2,440 MW, to produce the energy from problem no. 6 (E = 3.24·1016 J)?

Solution:

Analysis:

E = 3.24·1016 J, P = 2,440 MW = 880·106 J·s-1, t = ?

fyzika-atomove-jadro-7.gif 

The power plant would produce this energy in 1.167 years.


8.A nucleus with mass number 100 and binding energy εj1 = 7.4 MeV splits into two nuclei with binding energy per nucleon εj2 = 8.2 MeV. What energy is released in the reaction?

Solution:

Analysis:

A = 100,   εj1 = 7.4 MeV,  εj2 = 8.2 MeV,  Ej = ?

fyzika-atomove-jadro-8.gif 

The reaction releases 80 MeV of energy.


9. Determine the energy obtainable by fission of 1 kg of uranium fyzika-atomove-jadro-9z.gif if fission of one uranium nucleus releases 200 MeV of energy. What mass of hard coal with a heating value of 3·107 J·kg would be needed to obtain the same energy?

Solution:

 fyzika-atomove-jadro-9r.gif

The mass of hard coal would need to be M = 2,733 tons.


10.A block of a nuclear power plant that converts nuclear energy into electrical energy with 40% efficiency has an electrical output of 600 MW. Determine the mass of uranium fyzika-atomove-jadro-10z.gif consumed in 24 hours if fission of a single nucleus releases energy of 200 MeV.

Solution:

Analysis:

 fyzika-atomove-jadro-10r.gif

The mass of uranium is 1.58 kg.